Samen op Urban Hockey

 

Guus en Samir, 8 jaar oud, zijn onafscheidelijke vriendjes en wonen in Amsterdam. Samen voetballen op het pleintje, samen gamen en samen leren rekenen en lezen. Samir is sinds kort lid van hockeyvereniging Pinoké net als zijn grote zus. Guus heeft met Samir een proefles gehad op deze vereniging en hij was er best goed in. Om hockey te spelen moet je alleen wel gebracht en gehaald worden met de auto, want de weg er naartoe is lang en gevaarlijk. Daarnaast is het best duur; je moet een lidmaatschap betalen, tenue, stick en bijvoorbeeld scheenbeschermers. De ouders van Guus hebben niet de tijd en middelen om hem te laten hockeyen bij Pinoké en daarom hockeyt Samir nu zonder Guus. Guus is hier een beetje verdrietig over, hij vond het spelletje erg leuk en had dat graag met zijn beste vriendje willen spelen. Samir maakt op hockey ondertussen veel nieuwe vriendjes; Thomas, Bas en Terence bijvoorbeeld. Samir en Guus groeien uit elkaar; Samir speelt veel vaker met zijn nieuwe hockeyvriendjes en Guus zoekt andere vriendjes op uit zijn buurt. Eigenlijk vinden ze het alle twee best jammer, maar weten niet zo goed hoe ze dit tegen elkaar moeten zeggen.                                                                                                                        

 

De kracht van sport

Sport heeft de kracht om mensen samen te brengen; van klein tot groot, moslim tot atheïst en hetero tot homo. In de sport leer je respectvol met elkaar omgaan, samen successen te bereiken en het beste uit jezelf en elkaar te halen. Samen plezier hebben daar gaat het om. Sporten zijn niet altijd even toegankelijk voor iedereen en de drempel om een sport te spelen kan best hoog zijn. Dat zie je in het geval met Guus en Samir. De ene sport is gewoonweg te duur, een andere sport wordt alleen aangeboden op een plek die veel te ver is op de fiets of met het openbaar vervoer. Hierdoor creëer je in de sport vaak ongewild een scheiding in bevolkingsgroepen. Sport moet voor iedereen zijn en elke sport kan zijn aanbod zo aanbieden dat dit ook kan. Wanneer je wilt dat iedereen jouw sport kan spelen moet je het zo toegankelijk mogelijk maken. Kortom de sport moet laagdrempelig zijn. Er zijn veel manieren om je sport laagdrempelig aan te bieden.Ik geef hieronder enkele tips die hieraan kunnen bijdragen:

  • Zorg dat je sportaanbod regelmatig op vaste tijden en verschillende locaties wordt aangeboden. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om mee te doen zonder afhankelijk te zijn van vervoer.
  • Biedt de sport ter introductie gratis aan. Kosten voor materiaal of abonnementen schrikken mensen af en het sluit ook mensen met een beperkt budget uit.
  • Zoek samenwerking! Betrek sportbonden, gemeenten, scholen en buurthuizen om je sportaanbod te versterken en je bereik te vergroten. Leen bijvoorbeeld materialen van de sportbond of de lokale vereniging en vraag bij de gemeente naar inzetbare combinatiefunctionarissen of studenten.
  • Maak de spelregels zo makkelijk mogelijk; plezier en veiligheid moeten voorop staan. Vergeet hierbij niet regels over respect, zoals ‘wij schelden niet’ of ‘we schudden elkaars hand na de wedstrijd’.

Urban Hockey

Een voorbeeld van een wekelijks initiatief waarbij alle kinderen uit de buurt kunnen sporten is Urban Hockey. Op Cruijff courts, Krajicek Playgrounds en buurtpleintjes vindt sinds april 2017 deze sport plaats in alle stadsdelen van Amsterdam. Door Urban Hockey op diverse locaties in verschillende stadsdelen aan te bieden, willen de gemeente en de KNHB alle kinderen de kans bieden kennis te maken met hockey. Het is een mooie samenwerking tussen verschillende partijen om alle kinderen in Amsterdam te laten hockeyen in hun buurt. Hockey wordt op deze manier laagdrempelig ingezet voor alle kinderen in Amsterdam. Guus en Samir kunnen door Urban hockey weer samen hockeyen op hun buurtpleintje!

 

T van Tienen

Wil jij sport inzetten om doelgroepen dichter bij elkaar te brengen, maar weet je niet precies hoe? Heb jij te maken met uitsluiting van een doelgroep en wil je daar wat aan doen? Kijk op: www.tvantienen.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0